Revenim in bucatarie... ca asa e iarna ...omatu' mare. O reteta usoara, dar nu rapida, precum se prezinta in cartile de bucate. Pentru cei care merg la sala: morcov = vitaminele A + C pe primul loc, fibre, potasiu.. Este una dintre cele mai dulci legume, de asta o iubim. Sa trecem la treaba!
Pentru a face o supa nu desfacem un pliculet cu praf si adaugam apa; cumparam un tacam de pui de la magazin, mai in colt se gasesc casolete de pui cu spinari, gaturi...aripioare, resturi mai exact. Punem pe foc o cratita (de vreo 7-8 kg, de ciorba) cu apa la fiert impreuna cu tacamu'. Nu ne oprim aici, mai adaugam o ceapa mare sau 2 mici, un ardei gras, un pastarnac, o telina mica, 2 cartofi. Sa inceapa sa fiarba... Intre timp luam la curatat 1-1.5 kg de morcov, cu cat avem morcov mai mult cu atat va fi mai groasa supa. Totusi facem crema si nu zeama chioara. Cum curatam un morcov ..cum il aruncam in oala la fiert la gramada cu restul deoarece se oxideaza cam repede, si asa facem pana terminam cu toti morcovii. Se lasa la fiert cam 1 ora, pana cand morcovul se patrunde usor cu o furculita. Cand totul pare fiert, se strecoara toata zeama intr-un vas separat, avand grija se separam morcovii de restul ingredientelor din oala. Intr-un blender sau storcator de fructe facem un piure de morcov. Punem in oala in care am fiert tot, numai supa (eu o spal, pare mai estetic si nici nu am alta oala) - mai avem si o a 2 varianta sa facem o calire mica de o ceapa si 2-3 catei de usturoi, cu o lingura de ulei inainte sa punem supa (acum dupa preferinte/gusturi) - si se pune la foc. Adaugam piure-ul de morcov, sare si piper dupa gust, merge si o lingura de cimbru uscat faramitat si se lasa sa dea un pic in clocot. Se stinge focul si se adauga sau se orneaza cu marar sau patrunjel tocat. Merge servita calda,la temperatra camerei sau chiar rece dar intotdeauna cu paine prajita :). Pofta buna!